Danny és hangszerei

Danny az Amerikai Egyesült Államokban született, Washington DC
külvárosában nőtt fel, ahol már egész fiatalon elkezdett zenével foglalkozni. A West Virginia University Jazz alapszakán folytatott tanulmányai alatt Dannynek lehetősége nyílt arra, hogy részt vehessen az egyetem neves világzenei programjában. Kiemelkedett társai közül afrikai, brazil és latin zenei együtteseiben, és később lehetősége adódott, hogy Ghánában és Brazíliában is folytathassa tanulmányait. 2009-ben lediplomázott, majd önállóan további tanulmányokat végzett ezekben az országokban.

2010-ben Dannyt utazásai Magyarországra repítették, mely országra azóta otthonaként tekint. Itt a
veszprémi Kabóca Bábszínház támogatásával zenés előadásokat kezdett létrehozni, kezdve A fán lakó gyermekek "A fán lakó gyermekek" 2013-as bemutatójával.
Ráadásul a Danny mesél előadások létrehozásával a magyar nyelv elsajátítása is szórakoztató élménnyé vált. Danny első gyerekelőadásai során népmeséket adott elő afrikai
gyil [’dʒil’] zenés kíséretével.

A gyil A egy különleges fából készült xilofon, a nyugat-afrikai dagara és lobi törzsek tradicionális hangszere, melynek elődein az 1300-as évek óta játszanak a térségben. Pentaton hangszer, vagyis a hangskálája öt hangból áll. A szerkezete egyszerű: 14 falap fekszik egy fakereten 14 függő lopótök fölött, melyeken apró, pókhálóval fedett lyukak találhatóak. Az egész szerkezetet antilop- vagy kecskebőrből készült madzagok tartják össze.
Amikor Danny a falapokat egy gumiabroncsból készült ütővel megszólaltatja, a lopótökből távozó levegő megrezegteti a pókhálót: ez adja a gyil jellegzetes hangját.
A meséket kísérő zene többnyire saját szerzemény, alapjait mégis hagyományos afrikai ritmusok és dallamok adják, melyeket Danny a
ghánai Dagara Music Centerben, Medie városban tanult, a gyil világhírű virtuózaitól, Bernard Woma és Tijan Dorwana mestertől.

Az elmúlt pár évben Danny többféle, a világ minden tájáról származó ütőshangszert elkezdett előadásaiban használni, ilyenek például a mosódeszka gitár, a konyharsona (konyhai mosogatóból készült fúvós hangszer), a recyclophone (fémhulladékból készült xilofon) és a yaybahar (hát… keress rá!).
Mindeközben előadásaiban egyre nagyobb szerepet kapott a színjátszás és bábjáték, melyben sokszor a hangszerek válnak bábokká és fordítva, ezáltal létrehozva a Dannyt jellemző különleges előadás-stílust.

Danny számos díjban és elismerésben részesült gyerekszínházi előadásaival.
2015-ben a „Danny mesél: Ez nem az Apu hangja!” című mesekönyvét a hozzá tartozó CD-melléklettel beválogatta a Magyar Gyerekirodalmi Intézet az év 50 legjobb gyerekkönyve közé.
2017-ben a „Kodzsugukila, a boszorkány” című előadása különdíjat nyert a IX. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, és 2018-ban elnyerte a Kolibri Fesztivál legkiemelkedőbb előadójának járó Michel Indali-díjat.
Danny rendszeresen előad iskolákban, színházakban és fesztiválokon, Magyarországon és külföldön egyaránt.

© 2023 Danny Bain – 
Minden jog fenntartva!

Weboldal: Jónizs János